HOTEL MAGDALENES


PARADA 2:
Hotel Magdalenes
Gràcies a la lluita Veïnal això no serà un hotel






Els tres immobles del c. Magdalenes 13-15, i del c. Amargòs 6-8, són edificis paradigmàtics de l'especulació, la gentrificació i la pressió turística que assetja Barcelona i molt especialment Ciutat Vella: en aquests edifici, el propietari (Hotels Catalònia, cadena hotelera que compta amb més de vint establiments a la ciutat) pretenia fer un hotel fent fora veïns i veïnes, mitjançant la falsedat documental en la sol·licitud de llicències i mitjançant l'assetjament immobiliari dels llogaters. En aquest edifici, comprat al 2003 s'hi han foragitat a més d'una quarantena d'habitatges de lloguer i a l'any 2005, el dia després de l'aprovació de l'anterior Pla d'usos, Hotels Catalònia va presentar al districte un nou projecte hoteler de 4 estrelles i 65 habitacions.

Però sortosament aquests edificis també han passat a ser emblemàtics per raons contràries: la lluita veïnal que no està disposada a cedir davant les pressions del mercat privat ha fet que, durant 4 anys, veïns, veïnes i col·lectius diversos hagin omplert de vida l'espai, impedint que s'hi fes l'hotel, denunciant l'assetjament immobiliari i fent efectius drets fonamentals com el dret a un habitatge digne, a la cultura, a la llibertat de moviment i, en general, el dret a la ciutat.


L'Espai Social Magdalenes 2006-2010, ha donat lloc a centenars d'activitats socials i culturals, així com ha estat seu de diversos col·lectius, entre els quals el Taller contra la Violència Immobiliària, VdeVivenda, Desobeint Fronteres, el menjador cooperatiu, la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques i molts més. L'ESM ha esdevingut un immens laboratori d'innovació i experimentació política. Un gran espai de cooperació i autogestió.


Avui, al fer balanç d'aquests 4 anys, ens sentim raonablement satisfets perquè malgrat que no hem aconseguit tot allò que volíem, sí que hem aconseguit, entre d'altres:


1.- Aturar la llicència d'activitat hotelera que ha estat derogada sense possibilitat de tornar a sol·licitar-la. Aquesta llicència fou obtinguda de forma irregular ocultant l'existència de veïns en l'edifici.


2.- La tutela efectiva del dret a l'habitatge dels llogaters que restaven a la finca i que venien patint l'assetjament immobiliari per part de la propietat. D'una banda, per la parella de veïns amb contracte verbal en precari, sobre els que pesava una ordre de desnonament, es va aconseguir un habitatge de protecció oficial al mateix barri. D'una altra banda, pel veí amb contracte de lloguer de renda antiga, el compromís del Disticte de CV que podrà quedar-se al seu habitatge sense rebre més pressions de la propietat, així com la tramitació del servei de teleassistència i el seguiment per part de l'Oficina d'habitatge i Serveis Socials.


3.- El compromís del Ple del Districte de garantir la continuïtat de les activitats del ESM mitjançant la cessió d'un local en règim de autogestió. Ara per ara aquest compromís no s'ha concretat i la resposta repressiva judicial s'imposa a la resposta política exigida pel teixit veïnal. L'espai Social Magdalenes va desaparèixer el 8 d'abril del 2010, però la nostra aposta política és més ferma que mai.




Malgrat tot, volem celebrar les victòries tal i com es mereixen amb totes les que ens heu acompanyat en aquest camí: celebrant que a Magdalenes no s'hi farà un hotel, però també refermant el nostre compromís amb la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella en la lluita per un barri i una ciutat feta a mesura dels seus habitants, i no dels interessos privats del mercat. Amb les ganes de seguir creant receptes per a la transformació social i creant alternatives, per a una ciutat més inclusiva i democràtica.

Comencem dons una nova etapa : Pel dret a la ciutat, repensem el moviment veïnal.

Col·lectiu Magdalenes.