PremsaEl Cor de les aparences. Bloc de Manuel Delgado, 20 de juliol

La política turística de Barcelona, a debate en “Gran Hotel Barcelona”

El pasado 10 de julio, con inicio en el emplazamiento del Gran Hotel del Palau, se organizó una ruta por diversos emplazamientos de hoteles en proyecto y construidos de Barcelona para debatir el modelo que los ha llevado a término. 

Scalae, 13 de juliol


Es fa una ruta crítica amb l’impacte dels hotels a Ciutat Vella 

BTVNOTICIES.CAT
10.07.2010

Com afecta la proliferació turística la ciutat?

TV3.CAT

11/07/2010
CONVOCATÒRIA DE PREMSA:

Gran Hotel Barcelona : Un itinerari per les històries ocultes del hotes més devastadors de Ciutat Vella

Mail: granhotelbarcelona@gmail.com

Tel. Premsa (VdeVivienda): 610645610 

 
QUAN?: Dissabte, 10 de juliol de 2010, a les 11:00 h.
ON?: Davant la façana principal del Palau de la Música Catalana. Carrer de Sant Pere Més Alt, s/n. Barcelona.
ORGANITZA: Col·lectiu Magdalenes i Assemblea pel Dret a l'Habitatge VdeVivenda.
COL·LABORA: Xarxa Veïnal de Ciutat Vella.
L'assemblea pel dret a l'habitatge de Barcelona i el Col·lectiu Magdalenes, en col·laboració amb la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella, organitzen per aquest dissabte “l'itinerari Gran Hotel Barcelona”.
Emulant les incomptables rutes turístiques que, en autobús, en bicicleta o a peu, recorren diàriament el llarg i ample de Ciutat Vella, l’itinerari Gran Hotel Barcelona s'ha concebut com un instrument d'anàlisi i sensibilització que vol revisar críticament els efectes que té sobre el teixit social i el teixit urbà l'aplicació d'un model de ciutat que ha fet de la indústria turística i hotelera una de les seves prioritats fonamentals. L'itinerari no qüestiona els beneficis socials i culturals d'una Barcelona oberta al món i a un turisme responsable, que l'estimi, la conegui i la respecti.
La intenció del projecte és visibilitzar alguns dels seus efectes negatius, quan el turisme es converteix en un monocultiu insostenible: la generació de llocs de treball precaris, la pujada del preu del habitatge, la banalització del paisatge urbà, la pèrdua de població resident dels barris històrics, la destrucció del teixit econòmic tradicional :
"Nuestro centro histórico se va convirtiendo día tras día, derribo tras derribo, en una inmensa escenografía de un parque temático en la cual parece no nos quede otra opción que la de convertirnos en figurantes del espectáculo. ¿Realmente hace falta otra Venecia en Barcelona?"

Les etapes de l'itinerari:
 Hotel del Palau: La gallina dels ous d'or. Hotel Magdalenes: Gràcies a la lluita veïnal, això no serà un hotel, Hotel Vela: L'exotisme de Dubai, a casa nostra, Hotel Miramar: L'hotel dels horrors urbanístics, Hotel Drassanes: Justament el que el Raval necessitava: 35m més de turistes, Hotel Barceló: Una experiència de disseny al cor de la ciutat exclosa.

Convidats:

Cada etapa, començarà amb una breu presentació del hotel, mitjançant la lectura d'un text per part del Actor Manel Barceló. Després seguirem amb la ponència d'un expert y la d'un activista veïnal. Els ponents que han confirmat la seva participació són:
· Juan José Lahuerta, arquitecte i professor d'Història de l'Arquitectura a l'ETSAB.
· Jordi Gascón, membre de l'associació Per un Turisme Responsable.
· Zaida Muxi, arquitecta i professora d'Urbanisme de l'ETSAB.
· Eduard Moreno, advocat i jurista especialitzat en urbanisme.
· Jordi Borja, sociòleg, geògraf i urbanista.
· Manuel Delgado, antropòleg i membre de l'Observatori de la Vida Quotidiana, ICA.
Entitats i col·lectius que han confirmat la seva participació:
· Maria Mas, de l'Associació de Veïns del Casc Antic.
· Teresa Picazo, de l'Associació de Veïns del Barri Gòtic.
· Gala Pin, de la Plataforma en Defensa de la Barceloneta.
· Anna Obradors, membre de l'Espai Social Magdalenes.
· Ada Colau, membre de l'Observatori DESC i activista pel dret a l'habitatge.
· Manel González, membre de la Coordinadora Contra l’Especulació del Raval.

Per a més informacions:

ARTICLES: 

Els veïns faran una ruta hotelera de protesta

Hi participaran urbanistes, advocats, sociòlegs i veïns

J. M. BARCELONA 01/01/1970 08:00 
Les entitats de Ciutat Vella han preparat per aquest cap de setmana dos dies de protestes. La més important serà dissabte i consisteix en una ruta "per les històries ocultes dels hotels més devastadors de Ciutat Vella", segons l'anunci. Aquesta protesta, que vol defensar els veïns que se senten envaïts pels turistes, està organitzada per l'Assemblea pel Dret a la Vivenda a Barcelona, el Col·lectiu Magdalenes i la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella. La mobilització consistirà en una ruta que passarà per cinc hotels del districte i s'explicarà la història de cadascun. També es visitarà la finca del carrer de Magdalenes on se'n volia construir un que la pressió veïnal va aconseguir aturar.Hotel Vela
JOSEP MARIA MONTANER 21/09/2009 
El País 
Coincidiendo con el embargo de los hoteles Miramar y La Florida, la estafa del hotel junto al Palau de la Música y el cierre del restaurante de lujo Klein en el Fórum, la inauguración del llamado hotel Vela llega en el momento más álgido para ser blanco de iras.

La seducción del lugar
JORDI BORJA 19/02/2007
El PaísNo hay mujeres feas, hay mujeres mal arregladas. Una expresión propia de los/las profesionales de la estética femenina, exagerada pero bastante cierta. Y lo mismo ocurre con las ciudades: todas pueden ser seductoras (el título lo tomo del urbanista británico Joseph Ryckwert). Viví gran parte de la década de los sesenta en París; no era frecuente encontrar gente que hubiera visitado Barcelona, no interesaba. Y los que la conocían excepto alguna referencia a Gaudí , a las Ramblas o al morbo del barrio chino, enfatizaban el paisaje gris y monótono, la suciedad y la pobreza del espacio público y una cierta tristeza ambiental de la ciudad. Como lectura les recomendaba la espléndida poesía urbana de Jaime Gil de Biedma, que les confirmaba en su imagen inicial. Ahora ocurre todo lo contrario: Barcelona está, sigue estando de moda, atrae a sus visitantes, que además llegan convencidos a priori de que la ciudad les encantará. En fin, la ciudad se ha convertido en un lugar bien arreglado, un lugar seductor.


Vidas Baratas
MANUEL DELGADO 13/02/2007
El PaísSiempre es la misma historia. De pronto, alguien, en algún sitio, decide algo que cambiará la forma y la vida de un barrio. Primero se lo declara "obsoleto", luego se redacta un plan perfecto, se elaboran unos planos llenos de curvas y rectas, se hace todo ello público de manera atractiva -dibujitos y maquetas- y se promete una existencia mejor a los seres humanos cuya vida va a ser, como el lugar, reformada. A continuación, se proponen ofertas de realojamiento -que siempre perjudican a quienes no podrán asumir las nuevas condiciones que indirectamente se les impone-, se encauzan dinámicas de participación -orientadas de hecho a dividir a los vecinos afectados- y luego se continúa sometiendo a ese trozo de ciudad a un abandono que ya lo venía deteriorando para disuadir a las víctimas-beneficiarios de la transformación de su urgencia e inevitabilidad.

segueix llegintCiutat Vella no vol més hotels 

El districte no donarà més llicències però els veïns diuen que és massa tard i preparen protestes

S'ha arribat al límit. El Districte de Ciutat Vella ja no donarà més llicències per construir més hotels, segons es desprèn del pla d'usos que va aprovar ahir la comissió de govern de l'Ajuntament de Barcelona i que es discutirà al proper ple, a finals de mes. Els veïns consideren que aquesta limitació arriba massa tard i que a Ciutat Vella, especialment en alguns barris determinats, ja hi ha massa hotels i apartaments turístics. Per denunciar-ho han preparat diferents protestes per aquest cap de setmana.