jueves, 1 de julio de 2010

Dissabte 10 de juliol, a les 11:00h,

davant del Palau de la Música Catalana


Han passat ja 18 anys des de que Barcelona s'autoproclamà com la Seu dels millors Jocs Olímpics de la història. A partir d'aquell moment el somni dels nostres empresaris i polítics de posar aquesta ciutat en el mapa internacional dels destins turístics pot considerar-se acomplert. Ja tenim turistes! I no pas pocs! Els nostres carrers, les nostres places estan en l'imaginari desitjat d'una ampla categoria de potencials visitants: des de l'adolescent europeu a la recerca de diversió i terrasses assolellades on tastar la famosa sangria, passant pel japonès que vol acomplir el seu somni d'aprendre flamenc, fins al jove arquitecte europeu desitjós de treballar en una ciutat on qualsevol cosa pot ser construïda, fins i tot un gratacels de 100 mts d'alçada a primera línia de mar. I que podríem dir de tants i tants romàntics que escullen Barcelona per celebrar el seu acomiadament de solter!? Tots volen venir a passar com a mínim un cap de setmana en aquesta ciutat.


Estimats veïns i veïnes de Ciutat Vella, volem convidar-vos a fer un volt pels carrers dels nostres barris, Volem dur-vos per una "ruta turística" anómala en la qual, en comptes d'esglèsies i museus, anirem a visitar alguns dels hotels i projectes hotelers més significatius del centre de Barcelona. Algnus d'aquests edificis estan ja construïts i en plè rendiment. Altres són, de moment, tan sols un projecte i en alguns casos, encara pendent d'aprovació. La majoria, però, són hotels de luxe. Les visites que us proposem serviran per analitzar els impactes que está provocant el turisme en el teixit social, econòmic i urbanístic de la nostra ciutat. En les diferents etapes d'aquest itinerari es parlarà de com el Districte segueix perdent població i usos de l'espai píblic, mentre que bars de moda i restautants prohibitius proliferen arreu; de com la construcció d'hotels i apartaments turístics on abans hi havia veïns i veines ha contribuït a l'alça dels preus d'un habitatge cada vegada més escàs; de com a través de projectes com el conegut Hotel del Palau es va esborrant el patrimoni històric de la nostra ciutat, i un llarg etcètera.


El nostre centre històric es va convertint dia rere dia, esfondrament rere esfondrament, en una inmensa escenografía d'un parc temàtic en el que no sembla que ens quedi altra opció que convertir-nos en els figuants d'aquest gran espectacle que és Barcelona. Ens cal realment una altra Venècia aquí?


QUAN?: Dissabte, 10 de juliol de 2010, a les 11:00 h.


ON?: Davant la façana principal del Palau de la Música Catalana. Carrer de Sant Pere Més Alt, s/n. Barcelona.


ORGANITZA: Col·lectiu Magdalenes i Assemblea pel Dret a l'Habitatge VdeVivenda.


COL·LABORA: Xarxa Veïnal de Ciutat Vella.


Barcelona i, molt especialment Ciutat Vella, viuen sota una pressió turística sense precedents. Aquesta situació està contribuint a culminar una sèrie de processos d'elitització (gentrificació) que devasten la qualitat de vida veïnal dels barris i la riquesa del seu patrimoni històric, cultural i paisatgístic. Els seus efectes, que retallen dràsticament les possibilitats d'accés a l'habitatge i les capacitats d'ús de l'espai públic, sempre han format part de les preocupacions de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella i de les entitats que la integrem. Per això volem oferir un espai on compartir experiències i coneixements, que permeti prendre partit en qüestions transcendentals que afecten molt directament la vida de lesmpersones a la ciutat. Aquest espai es materialitza en el projecte que presentem aquí.

Emulant les incomptables rutes turístiques que, en autobús, en bicicleta o a peu, recorren diàriament el llarg i ample de Ciutat Vella, l’itinerari Gran Hotel Barcelona s'ha concebut com un instrument ciutadà de coneixement i sensibilització que vol revisar críticament els efectes que té sobre el teixit social i el teixit urbà l'aplicació d'un model de ciutat que ha fet de la indústria turística i hotelera una de les seves prioritats fonamentals. L'itinerari no qüestiona els beneficis socials i culturals d'una Barcelona oberta al món i a un turisme responsable, que l'estimi, la conegui i la respecti. Tampoc la riquesa econòmica que pot generar un turisme de qualitat, sobretot en aquests difícils temps de crisi. L'itinerari vol posar en tela de judici un model de ciutat dedicada exhaustivament al monocultiu d'un turisme insostenible, que la depreda i la banalitza, que porta irremissiblement a l'esgotament dels seus atractius. Contra l'argument que defensa a ulls clucs la riquesa i els llocs de treball generats pel turisme sense fer balanç dels costos socials i culturals que comporta, l'itinerari vol posar en dubte el repartiment d'aquesta riquesa i vol denunciar la precarietat i la temporalitat que caracteritzen aquests llocs de treball.

L’Itinerari Gran Hotel Barcelona permetrà visitar i conèixer en profunditat i amb rigor alguns dels casos més representatius de l'impacte que les explotacions hoteleres estan tenint sobre l'habitatge, el patrimoni i la diversitat social, comercial i cultural de Ciutat Vella. El seu objectiu principal és comprendre globalment, a través del coneixement de cada cas concret, en què consisteix exactament aquesta pressió que la indústria hotelera, en connivència amb l'administració pública, està exercint sobre el territori i sobre les persones que l'habiten. Al llarg del recorregut es vol, per una banda, fer una descripció crítica i analítica de cadascun dels casos emblemàtics seleccionats i, per l'altra, donar veu a les lluites i reivindicacions veïnals i comunitàries que han desencadenat.


L'itinerari dedicarà una parada d'uns 15 minuts a cadascun d'aquests hotels, excepte a l'Hotel Vela i a l'Hotel Miramar que, donada la seva llunyania, es tractaran des duna parada conjunta, situada al peu del monument a Colom i que tindrà una durada aproximada d'entre 20 i 25 minuts. A més de visitar els sis hotels esmentats, el recorregut farà una curta parada per tractar la problemàtica que envolta la inserció subreptícia d'apartaments turístics en edificis residencials.


Cada parada s'estructurarà a partir de tres parts diferenciades. En primer lloc, l'actor Manel Barceló, en qualitat de narrador i conductor de l'itinerari, farà una breu exposició de les característiques bàsiques que defineixen l'hotel en qüestió. A continuació, la parada comptarà amb la intervenció d'un ponent que parlarà sobre els seus efectes sobre el teixit social i urbà. Per últim, un membre de les entitats o col·lectius directament afectats donarà testimoni de les lluites veïnals i els moviments socials que s'han desencadenat en cada cas i els resultats obtinguts fins al moment.


Els desplaçaments entre parades es faran en grup i a peu. Al llarg dels recorreguts que separen les diferents parades, s'assenyalaran i s'explicaran breument diverses mostres de la massiva invasió turística de Ciutat Vella, com la profusió d'apartaments turístics, la depredació del petit comerç o la monotematització de l'espai públic.

L'itinerari conclourà a l'Espai Social EXIT, al Raval, on hi haurà un passi de documentals sobre el turisme a Barcelona i on s'oferirà un aperitiu a tots els participants.

En total, l'esdeveniment tindrà una durada aproximada de dues hores.


Us hi esperem!


PROGRAMA:


PARADA 1 - L’HOTEL DEL PALAU, «LA GALLINA DELS OUS D'OR»

Juan José Lahuerta, arquitecte i professor d'història de l'arquitectura de l’ETSAB.

Maria Mas, AAVV Casc Antic.


PARADA 2 - L’HOTEL MAGDALENES, «GRÀCIES A LA LLUITA VEÏNAL AIXÒ NO SERÀ UN HOTEL»

Jordi Gascón, Coordinador de Turisme Responsable.
Anna Obradors, Espai Social Magdalenes.

PARADA 3 - L’ HOTEL VELA, «L’EXOTISME DE DUBAI A CASA»

Zaida Muxí,
arquitecta i professora d'urbanisme de l’ETSAB.
Gala Pin,
Plataforma en defensa de la Barceloneta.

PARADA 4 - L’ HOTEL MIRAMAR, «L'HOTEL DELS HORRORS URBANÍSTICS»

Eduard Moreno,
advocat i jurista especialitzat en urbanisme.

PARADA 5 - L’ HOTEL DRASSANES, «EL QUE EL RAVAL NECESSITA: 35 METRES DE TURISTES MÉS»

Jordi Borja,
sociòleg, geògraf i urbanista.

Ada Colau, membre de l'Observatori DESC i activista pel dret a l'habitatge.

PARADA 6 - L’ HOTEL BARCELÓ, «UNA EXPERIÈNCIA DE DISSENY AL COR DE LA CIUTAT DE L’EXCLUSIÓ”

Manuel Delgado, antropòleg i membre de l'Observatori de la Vida Quotidiana, ICA.
Manel González,
Coordinadora contra l’especulació del Raval.

APARTAMENTS TURÍSTICS A CIUTAT VELLA

Teresa Picazo, AAVV Gòtic.

Pisos Turístics

No hay comentarios:

Publicar un comentario